Kilka dni temu świętowaliśmy 20. urodziny Neli. Ponieważ aktualnie pracujemy w norweskim schronisku górskim i jesteśmy odcięci od cywilizacji, nasza słodka niespodzianka nie mogła być zbyt skomplikowana. W takiej sytuacji doskonale sprawdził się ekspresowy tort z mikrofalówki. Upieczenie samego ciasta zajmuje dokładnie 3 minuty. Zaskoczeni?
Mocno czekoladowy biszkopt przełożony bitą śmietaną, dżemem malinowym i świeżymi owocami.
Z wierzchu obficie polany czekoladą i posypany wiórkami kokosowymi. Przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu,a znajomi długo będą go wspominać.
BISZKOPTOWY SPÓD
Z poniższego przepisu upiekłyśmy sześć małych biszkoptów, w miseczkach z płaskim dnem o średnicy ok.15 cm.
1,5 szklanki mąki
1 szkl. cukru pudru
120 g kakao (12 łyżek)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
18 łyżek oleju
18 łyżek mleka (trochę ponad szklankę)
6 jajek
Jeśli chcesz zrobić mini tort, skorzystaj z przepisu podstawowego na jedną część.
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju (można zastąpić masłem)
jajko
DODATKI
dżem malinowy
bita śmietana (250 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki + 2 łyżki cukru pudru = ubić aż śmietanka zesztywnieje)
polewa czekoladowa (kakao+ masło+ cukier = podgrzewanie w mikrofali i dokładne wymieszanie)
dowolne świeże owoce (my użyłyśmy truskawek i mango)
wiórki kokosowe zrumienione na patelni
Wymienione dodatki są tylko przykładowymi, z których możecie skorzystać. Zachęcamy do eksperymentów!
Wymieszaj mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj jajka, mleko i olej. Całość ponownie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelej do miseczek (mniej więcej po 3 łyżki do każdej) i piecz w mikrofalówce dokładnie 3 minuty (przy ustawieniu jej na największą moc).
Gotowy biszkopt przekrój w poprzek i nasącz (może to być zarówno herbata, jak i alkohol). Przełóż bitą śmietaną i dżemem malinowym, wykończ polewą czekoladową i udekoruj wiórkami kokosowymi.
Prawda, że proste?
Tort wyszedł świetny i bardzo oryginalny!:)
OdpowiedzUsuńWow!:) jestem pod ogromnym wrażeniem:)
OdpowiedzUsuńłoo ja! Będę musiała kiedyś spróbować. Co prawda ciasto z mikforalówki robię dość często jak nie mam czegoś słodkiego pod ręką.. ale tortu jeszcze nie widziałam. Super! :D
OdpowiedzUsuńa czy szklanka wytrzyma w mikrofalówce?A tak poza tym to super?
OdpowiedzUsuńZa 2 dni moja mala czterolatka ma urodziny a piekarnik mi padł:( bardzo chciała tort czekoladowy i ucieszyłam się strasznie jak znalazłam ten przepis! Dzięki wielkie! Zrobię do tego krem czekoladowy i polewę z białej a na to kuleczki dekoracyjne;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszymy, że pomogłyśmy w tak ważnej sprawie ;)
UsuńMamy nadzieje że będzie smakował ;)
Ładnie! Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńHciałam by się dowiedzieć czy można zrobić ciasto bez kakao.
OdpowiedzUsuńProszę o szybką odpowiedź.
Oczywiście, ale wtedy polecamy dodać np. cukier waniliowy / wanilinowy lub odrobinę aromatu waniliowego.
UsuńBardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy ;)
Usuń