6 października 2012

Ciasteczka herbaciane




Chrupiące małe ciasteczka o herbacianym aromacie, w sam raz na jesienne popołudnie przy kubku Earl Greya. Polecamy miłośnikom chrupania, którzy podczas czytania ulubionej książki czy oglądania filmu, nie mogą obejść się bez czegoś słodkiego. Zapewniamy: na jednym ciasteczku się nie skończy!


2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
2 łyżki herbaty Earl Grey (lub ok. 8 małych torebek)
250 g masła lub margaryny
16 g cukru wanilinowego (torebka)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka zimnej wody

Posiekaj masło (lub margarynę), dodaj mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól, herbatę i wodę. 
Całość wyrabiaj ręką tak, aby powstało jednolite ciasto. Zrób ruloniki o średnicy ok 3 cm,
zawiń je w folię i włóż do zamrażalnika na 2 godziny.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Zamrożone rulony pokrój w plasterki o grubości 0,5 cm. Wyłóż blachę pergaminem i poukładaj plasterki (mogą być blisko siebie, bo nie rosną).
Piecz ok.12 min, aż ciasteczka się zarumienią.

Smacznego!








1 komentarz:

  1. Pyszne, kruche, dobre też do kawy ;)

    OdpowiedzUsuń