30 października 2012

Pizza na cienkim cieście



Jeśli uwielbiacie prawdziwą włoską pizzę na cienkim, chrupiącym cieście, macie dość tej z osiedlowej sieciówki, spróbujcie zafundować sobie namiastkę Włoch sami!
Zrobienie dobrego, cienkiego ciasta wcale nie jest trudne, a do wypiekania nie potrzebujecie profesjonalnego pieca z kamieniem.
Zapewne wielu z Was robiło pizzę w domu, efekty były zadowalające, jednak ta w pizzerii nadal Was kusiła. My powiemy Wam jak zrobić równie dobrą ( nasuwa się słowo: lepszą) samodzielnie, bez polepszaczy!



Składniki na ciasto:

200 g mąki pszennej (tortowej)
100 ml letniej wody
15 g drożdży (np. Babuni)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oliwy
chilli, słodka papryka, oregano, pieprz czarny, bazylia


Składniki na sos:

passata pomidorowa (500 g)
czosnek
chilli
świeże oregano (może być suszone)
pieprz, sól
Przyprawy wedle uznania


Przykładowe dodatki:

chorizo
cebula
pieczarki
oliwki
świeża bazylia
starta mozzarella


Przygotowanie ciasta:
Wymieszaj drożdże z wodą i cukrem, odstaw na 15 min. w ciepłe miejsce. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, wymieszaj drożdże z oliwą.
Mąkę z solą wsyp do miski. Na środku zrób wgłębienie, do którego wlej mieszankę drożdży. Dodaj sól i przyprawy: pieprz, słodką paprykę, chilli, oregano, bazylię. Wymieszaj i przełóż na oprószony mąką blat. Ciasto wyrabiaj 5 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Włóż je do natłuszczonej plastikowej torebki i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Przygotowanie sosu:
Przecier pomidorowy (passatę) zagotuj w rondelku, dodaj pieprz, sól, chilli i oregano. Gotuj tak długo, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj wyciśnięty czosnek i wymieszaj.
Jeśli sosu będzie zbyt dużo, nie należy rozprowadzać całego po pizzy (powstanie zakalec). Radzimy przełożyć część do miseczki i podawać jako ketchup.


Piekarnik razem z blachą rozgrzej do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto zacznij wyrabiać na blacie, następnie na papierze do pieczenia uformuj kształt pizzy, posmaruj sosem i ułóż dodatki. Gotową pizzę ostrożnie przenieś na blachę (razem z papierem) i piecz 10 min.

Smacznego!





3 komentarze:

  1. pyszna pizza!!! ciasto bardzo proste, po wyrośnięciu łatwo się wałkuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. omnomnomnomnom....

    OdpowiedzUsuń
  3. odkąd znalazłam ten przepis piekę ją non stop. Smakuje mniam mniam i szybko się robi :))))

    OdpowiedzUsuń