11 października 2012

Sałatka złotnika



Idealny dodatek do inteligenckiego obiadu, podczas którego roztrząsane będą problemy egzystencjalne (od biedy bieżące zagadnienia polityczne). Sałatka jest sprytnie niewypowiedzianym na głos komunikatem, daje znać biesiadnikom, że mają do czynienia z nie byle kim. Dodatkowo hołduje polskiej tradycji szlacheckiej i aktualnej do dziś zasadzie: zastaw się, a postaw się.
Wytrawnie, ale na słodko. Pieczone gruszki z nutą tymianku, posypane orzechami, serem pleśniowym i skropione miodowym dressingiem, podane na sałacie lodowej i rukoli. 
Doskonale komponuje się z pieczonym drobiem i młodymi ziemniakami, zapiekanymi w mundurkach.


Sałatka:

4 spore, dojrzałe gruszki
2 czubate łyżki miodu akacjowego
1/2 główki sałaty lodowej
2 garście rukoli
20 dag blue cheese (lazur)
3 pęczki świeżego tymianku
1/3 szkl. orzechów włoskich
¼ szkl. pestek dyni


Dressing:

¼ szklanki octu jabłkowego lub białego octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1/2 posiekanej cebuli
3 łyżeczki świeżych listków tymianku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka miodu akacjowego
1 łyżeczka octu balsamicznego


Pokrój gruszki w plastry o grubości ok. 3 mm (wykrawając gniazda nasienne). Owoce ułóż w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem i posyp całość  tymiankiem. Polej miodem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min.
W trakcie pieczenia gruszek, przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki i  zmiksuj blenderem. Porwaną na kawałki sałatę i rukolę wyłóż na  półmisek. Grubo pokrojone orzechy i pestki dyni upraż na patelni. Kiedy gruszki będą miękkie i nabiorą złocistego  koloru, wyjmij z piekarnika i ułóż na sałacie. Powstały  z pieczenia sos dodaj do dressingu. Sałatę  z gruszkami posyp prażonymi orzechami i pestkami, pokruszonym serem pleśniowym i skrop dressingiem.







1 komentarz:

  1. Pyszna sałatka, polecam :D moja przyjaciółka zjadła całą "michę"

    OdpowiedzUsuń