13 listopada 2012

Asfalt



Ciasto takie jak polskie drogi: tanie w wykonaniu i kruche.
Banalnie proste połączenie czekolady z chrupiącym spodem, w sam raz dla minimalistów. 
To czy asfalt popęka przy pierwszych mrozach zależy wyłącznie od Ciebie!



Kruche ciasto:
3 szklanki mąki
250 g masła (ewentualnie margaryny)
½ szkl. cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
4 żółtka
1 łyżka oleju
1 łyżka mleka

Polewa czekoladowa:
6 łyżek wody
15 łyżek cukru
250 g masła (ewentualnie margaryny)
3-4 łyżki kakao

Posiekaj masło z mąką, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wbij jajka, wlej mleko i olej. Całość wygniataj do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Wysmaruj blachę margaryną i wyklej ją ciastem. Ustaw piekarnik na 180 stopni i piecz przez około 30 min.

Kiedy wyjmiesz kruche z piekarnika, zabierz się do zrobienia polewy.
Wlej wodę do rondelka i rozpuść w niej cukier. Poczekaj aż dokładnie się rozpuści i dodaj masło (rozpuść je). Następnie zdejmij z ognia i wsyp kakao. Mieszaj trzepaczką, aż wszystko dokładnie się połączy i powstanie gładka, błyszcząca masa. Gotuj tak długo, aż polewa zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia i polej ciasto.
Zostaw na noc aby czekolada zastygła i na drugi dzień możesz, degustować jakże prostego wynalazku mojej,
a może naszej Babci ;D







4 komentarze:

  1. mmmm wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. mój ulubiony ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. naszej ulubionej babci :) właśnie mama kazała mi wydrukować przepis! o zgrozo! zapomniałyśmy przpeisu :D

    OdpowiedzUsuń