18 listopada 2012

Jabłecznik







Jabłka panoszą się w sklepach i są świadome swojej popularności, dlatego biada tym, którzy już tęsknią za czereśniami! Podpowiadamy jak jednak można czerpać korzyści z jabłkowego monopolu. 
Proponujemy jabłecznik z chrupiącą kruszonką,  pachnący cynamonem i wilgotny dzięki dodatkowi jogurtu.



Ciasto:

2,5 szkl. mąki
1 szkl. cukru
0,5 szkl.jogurtu naturalnego
0,5 szkl. oleju
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty z ziaren wanilii (można zastąpić ekstraktem)
2 duże jabłka
cynamon

Kruszonka:
0,75 szkl. mąki
0,75 szkl. cukru
szczypta soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka wiórków kokosowych
1 łyżka cynamonu
pół kostki masła (125 g)

Jajka ubij z cukrem, dolej olej. Na zmianę dodawaj jogurt i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
Dodaj wanilię, wymieszaj na gładką masę, po czym równomiernie rozsmaruj na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka pokrój w dość drobną kostkę, rozsyp po cieście i oprósz cynamonem.
Przygotuj kruszonkę: roztop masło, dodaj resztę składników i wymieszaj. Posyp nią ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 50 min.





2 komentarze:

  1. mam problem jeżeli chodzi o wymiary blachy do pieczenia dobrze bu było podawać ;)
    Ciasto wyszło mi trochę inne niż na zdjęciu chyba upiekłam w za małej formie i zamiast jogurtu dałam maślankę. Wyszło mi mniej puszyste a bardziej zbite. Może to po maślance a może nie ten wymiar blachy...ale ogólnie wszystkim smakowało. Oceniam przepis jako fajny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto piekłam w formie o wymiarach 25 cm X 30 cm. Jednak bardziej niż rozmiary blachy na konsystencję ciasta ma wpływ to czy odpowiednio ubijemy jajka z cukrem - być może ubijałaś je trochę za krótko. Należy także pamiętać o tym aby nie otwierać zbyt często piekarnika - może to spowodować że ciasto opadnie.

      Usuń