27 grudnia 2012

Bezjajeczne ciastka





Ciastka, które przygotujesz w mgnieniu oka. Gdy w lodówce brakuje jajek, a goście już pod drzwiami.

200 g masła (lub margaryny)
200 g mąki pszennej
200 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
2 - 3 łyżki wody lub mleka

Posiekaj masło i wymieszaj z mąkami w misce. Dodaj cukier, wodę lub mleko. Zagniataj ciasto do momentu połączenia się wszystkich składników. Uformuj małe kuleczki, spłaszcz je i odciśnij szlaczek widelcem.
Piecz w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią.
Ciasteczka mogą stać długo i cały czas będą dobre, choć pewnie znikną zaraz po wystygnięciu.




1 komentarz:

  1. pycha!! Szybko zostały jednak zjedzone przez domowników;P to taki mały ich minus :D

    OdpowiedzUsuń