18 grudnia 2012

Kawusie



Przedświąteczny zawrót głowy może spowodować, że zapomnisz o jednej z najważniejszych rzeczy: o pierniczkach. No cóż, zdarza się. Ciasteczka czekoladowo-kawowe są dla nich najlepszą alternatywą. Mają konsystencję marcepanu i są bardzo aromatyczne.



200 g masła
200 g mleka w proszku
200 g cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w proszku, nie w granulkach)
1 łyżka spirytusu



Masło z mlekiem w proszku i cukrem pudrem utrzyj na gładką masę. Dodaj spirytus, kakao i kawę. Wszystkie składniki dokładnie połącz. Z ciasta uformuj małe ziarenka kawy. Pozostaw na kilka godzin, aby dokładnie stwardniały, ale można je tez jeść zaraz po przygotowaniu.





3 komentarze:

  1. Cudny pomysł! Dla kogoś, kto tak jak ja, uwielbia wszystko co z kawą, jest to rozwiązanie idealne. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, Spirytus bosko smakuje w ciastkach. Kształt zabójczy!:)Po prostu trudno im się oprzec.

    OdpowiedzUsuń