22 grudnia 2012

Śledzie po kaszubsku







Śledzie zawsze goszczą na Twoim wigilijnym stole? Pewnie tak, ale takich jeszcze nie było. W tym roku możesz spróbować połączyć je z ogórkiem kiszonym i suszonymi śliwkami. Warto spróbować!




SKŁADNIKI:

0,5 kg płatów śledziowych
1 kg cebuli
200 g śliwek suszonych
3 ogórki kiszone
koncentrat pomidorowy
majeranek (dużo)
liście laurowe
sól, pieprz czarny



ZALEWA DO ŚLEDZI:

2 szklanki wody
2 cebule
1/2 szklanki cukru
1 szklanka octu (10%)
liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec


Przygotowanie śledzi po kaszubsku rozpocznij od zrobienia zalewy. Zagotuj wodę w garnku. Dodaj cebulę i przyprawy,a po chwili dolej ocet. Zdejmij z ognia i ostudź. Do zimnej mikstury włóż śledzie. Wystarczy, jeśli będą się moczyły podczas przygotowywania sosu.

Cebulę pokrój w kostkę i uduś na patelni (z dodatkiem oleju). Możesz wlać trochę wody, wtedy będzie Ci łatwiej jej nie spalić. Dodaj pokrojone śliwki. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać i dolewać trochę wody. Kiedy śliwki będą już miękkie, włóż na patelnię kiszonego ogórka obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę. Dodaj liście laurowe, sól, pieprz. Całość wymieszaj i posyp majerankiem. Duś, aż mieszanina nabierze koloru brunatnego. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy dla uzyskania wyrazistszego smaku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Do zimnego sosu włóż śledzie wcześniej namoczone w zalewie.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz