8 stycznia 2013

sernik pieczony


Tradycyjny sernik pieczony z bakaliami, polany gorzką czekoladą i udekorowany skórką pomarańczową.

SKŁADNIKI

1 kg sera zmielonego
250 g masła (o temperaturze pokojowej)
8 jaj
2 łyżki kaszy manny
35 dag cukru
kandyzowana skórka pomarańczowa (najlepiej własnej roboty)
tabliczka gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową
aromat pomarańczowy

Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj masło, ser (małymi porcjami) i kaszę mannę. Wymieszaj dokładnie.
Ubij pianę z białek i połącz ją z masą. Dodaj skórkę z pomarańczy, rodzynki oraz aromat. Zamieszaj.
Piecz w tortownicy o średnicy ok.30 cm, przez 1,5 godz. w temp. 180 st.

Udekoruj czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i kandyzowaną skórką pomarańczową.






2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie..uwielbiam serniki wszelakiego rodzaju:)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśmie piekę zobacvzymy co z tego wyjdzie

    OdpowiedzUsuń