7 lutego 2013

Szwedzki chleb z żurawiną





Tajemnica pysznego żurawinowego chleba ujawniona na naszym blogu! Jego przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu, a po spróbowaniu go, sięgniesz po kolejną kromkę.
Można zajadać się nim jak ciastem, bo także bez dodatków smakuje idealnie (nawet po kilku dniach). Jest słodki, wilgotny i trochę zakalcowaty. Czy zasługuje na tytuł "brownie wśród chlebów", sprawdźcie sami!


SKŁADNIKI:

4 szklanki mąki żytniej razowej
1,5 szkl. otrąb pszennych lub owsianych
0,5 szkl. siemienia lnianego
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka sody
280 g (cały słoik lub 3/4 szklanki) żurawiny do mięs i serów lub dżemu żurawinowego
2 łyżki miodu
2 szklanki wody


Połącz w dużej misce wszystkie suche składniki. Dodaj miód, dżem i wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj. używając miksera. Wyłóż foremki na chleb papierem do pieczenia i wlej do nich ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i piecz przez ok 70 minut.
Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i przełóż na kratkę do wystygnięcia.

Polecamy go jeść na słodko z dżemem lub miodem, ale tak naprawdę wszystko zależy od gustu, ponieważ świetnie smakuje również z wędliną.








2 komentarze: