12 marca 2013

Bezalkoholowy grzaniec imbirowy




W tym roku mrozy mają trzymać do końca maja, a dopiero w drugiej połowie czerwca temperatura przekroczy 5 stopni na plusie. Powrotu zimy należy spodziewać się już pod koniec września.
My mamy zamiar witać kalendarzową wiosnę ze szklanką grzańca przed kominkiem, tym razem w wersji bezalkoholowej. Napój jest mocno miodowy, pikantny dzięki dużej ilości świeżego imbiru i naprawdę rozgrzewający. Polecamy!


SKŁADNIKI:

7-centymetrowy plaster imbiru
4 duże łyżki miodu
1 pomarańcza
1 cytryna
1 limonka
1 laska cynamonu lub 2 łyżeczki cynamonu
4 goździki
700 ml wody


Obierz imbir i zetrzyj na bardzo drobnej tarce. Wlej do dzbanka miód, dodaj imbir i ćwiartki owoców. Za pomocą łyżki lub pałki ugniataj wszystko aby owoce puściły sok. Dodaj cynamon i goździki. Zalej gorącą wodą. Ostaw napój aby dokładnie się zaparzył. 
Podawaj gorący, lecz na zimno równie dobrze smakuje.







2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Jak spróbujesz naszego grzańca to, zobaczysz że imbir nie jest taki zły ;)

      Usuń