28 marca 2013

Pieczarki faszerowane jajkiem, boczkiem i anchois




Koniec z jajkami faszerowanymi. Teraz zmiana ról: niech jajka będą farszem!
Najbardziej aromatyczna przystawka z jajkiem na wielkanocnym stole: pieczarki faszerowane boczkiem, szalotką, pietruszką, czosnkiem i anchois, zapieczone pod cheddarem.
Doskonałe również jako dodatek do obiadu, na zimno i na ciepło. Są po prostu genialne!


SKŁADNIKI:
500 g dużych pieczarek
15 dag surowego, wędzonego boczku
3 jajka
szalotka
szczypiorek
natka pietruszki
bułka tarta
2 łyżki masła
puszka filetów anchois (my użyłyśmy tych z czosnkiem i pietruszką)
olej do smarowania formy
cheddar


Pieczarki umyj lub obierz, odetnij nóżki i oprósz kapelusze solą oraz pieprzem.
Boczek drobno pokrój i usmaż na patelni.
Jedno jajko ugotuj na twardo, pokrój w drobną kostkę i połącz z posiekanym czosnkiem, szalotką, natką, szczypiorkiem.
Dodaj boczek, anchois, trochę tartej bułki, a następnie wszystko wymieszaj.
Przypraw solą i pieprzem, wbij dwa jajka.
Wymieszanym farszem wypełnij wydrążone pieczarki.
Zapiekaj ok. 30 min w temperaturze 180 stopni. Chwilę przed wyjęciem z piekarnika, posyp startym cheddarem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz