5 marca 2013

Snickersobrownie



Nasze pierwsze ciasto inspirowane snickersem! Czekoladowy, ciężki i wilgotny spód brownie, a na nim warstwa orzechów w karmelowej masie. Warte grzechu...

brownie:
150 g gorzkiej czekolady
150 g masła
150 g cukru
80 g mąki
2 jajka

masa karmelowa:
1/2 puszki masy krówkowej (można też dodawać na oko, według smaku)
100 g orzechów ziemnych (solonych)
250 g mascarpone

Zaczynamy od upieczenia brownie: masło i czekoladę rozpuszczamy. Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy czekoladową masę i mąkę. Wszystko miksujemy. Wylewamy cienką warstwę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary np. 20x20) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut.

Teraz przygotowujemy krem z masy kajmakowej, serka mascarpone i orzechów. Mieszamy wszystkie składniki i smarujemy masą ostudzone brownie.

Ciasto najlepiej smakuje drugiego dnia, po schłodzeniu w lodówce.










2 komentarze: