30 kwietnia 2013

Ciasteczka gryczane z ksylitolem- dla alergików




Alergia, zakwalifikowana przez specjalistów do chorób cywilizacyjnych, jest doświadczana przez co drugą osobę na świecie. Prawie każdy alergik odmawia sobie słodyczy, bo zawierają one wiele alergenów.
To może się zmienić!
Pamiętaj, że alergia nie oznacza końca świata, wystarczy tylko zmienić podejście do składników i jedzenia. 


SKŁADNIKI:
1 szkl mąki gryczanej
1/2 szkl mąki ryżowej
1/2 szkl skrobi ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia eko lub zwykłego 
ok 1/2 szkl ksylitolu lub cukru 
kilka szczypt kurkumy, kardamonu i soli
1 laska wanilii (my dodałyśmy cukier wanilinowy)
2 płaskie łyżeczki sody
mleko ryżowe lub kokosowe
1/3 szkl oleju
3 łyżki soku z cytryny

przyprawa do piernika
łyżka karobu lub kakaa
bakalie


Połącz w misce wszystkie suche, sypkie składniki oprócz sody, którą wymieszaj z mlekiem. 

Dodaj płynne składniki, dokładnie wymieszaj mikserem. 
Wsyp bakalie i jeszcze raz zamieszaj. 
Wyłóż blachę papierem do pieczenia (wielkość blachy może być dowolna, w zależności od tego jaką wybierzesz, ciasto będzie cienkie lub grube). 
Wylej na blachę i piecz w 170 stopniach 35-45 minut.
Po upieczeniu wyjmij z pieca, poczekaj aż wystygnie, przełóż na deskę i pokrój w małe kwadraciki.















2 komentarze:

  1. Gryczane wypieki bardzo lubię, więc te ciasteczka muszą świetnei smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat dla alergików przyprawa do piernika jest niebezpieczna, lepiej po prostu dodać przyprawy naturalne

    OdpowiedzUsuń