Podczas majowego weekendu widzisz za oknem deszcz i myślisz: "nic mi się nie chce".
Mimo to, jeść każdy musi. Szybka, łatwa i pyszna tarta - gruszki, łosoś i camembert... Niemoc od razu minie!
SPÓD:
250 g mąki
1 łyżeczka soli
125 g zimnego masła
3 łyżki zimnej wody
WYPEŁNIENIE:
4 jajka
sól i pieprz
120 g sera camembert
1/3 szklanki mleka
150 g wędzonego łososia
2 średnie gruszki
rukola
Przygotuj spód do tarty. Mąkę wymieszaj z solą i posiekaj z masłem. Dodaj wodę. Całość szybko zagnieć. Formę do tarty wysmaruj masłem, wyłóż ciastem.
Nakłuj je widelcem i podpiekaj 15 min w 190 stopniach.
Nakłuj je widelcem i podpiekaj 15 min w 190 stopniach.
Nadzienie: wbij jajka do miski, posól i popieprz, roztrzep widelcem.
Dodaj pokrojony w kostkę ser i wlej mleko, wsyp garść rukoli. Całość dokładnie wymieszaj.
Rozdrobnij łososia, obierz i pokrój gruszkę na plasterki.
Wylej na spód tarty roztrzepane jajka. Na wierzchu ułóż łososia i gruszki.
Dodaj pokrojony w kostkę ser i wlej mleko, wsyp garść rukoli. Całość dokładnie wymieszaj.
Rozdrobnij łososia, obierz i pokrój gruszkę na plasterki.
Wylej na spód tarty roztrzepane jajka. Na wierzchu ułóż łososia i gruszki.
Ach jaka piękna tarta!
OdpowiedzUsuńI pysznie skomponowana.
A nad morzem,gdzie spędzam majówkę nie ma deszczu.
Są też pyszne ryby.
Jak znalazł do tarty.