28 maja 2014

Bułeczki drożdżowe z orzechowo-cynamonowym nadzieniem


Bułeczki cynamonowo-orzechowe z czekoladową polewą to idealny pomysł na beztroskie weekendowe śniadanie lub słodką popołudniową przekąskę. Smakują równie wyśmienicie zaraz po wyjęciu z piekarnika jak i na zimno. Smaczne, szybkie i łatwe.

CIASTO DROŻDŻOWE:
500 g mąki
2 torebki suchych drożdży
60 g cukru
100 g płynnego masła
ok. 250 ml letniego mleka

NADZIENIE:
75 g miękkiego masła
150 g brązowego cukru
150 g mielonych orzechów laskowych (lub drobno zmielić całe orzechy laskowe na nakładce z tarką)
50 ml śmietanki 30%
cynamon

POLEWA CZEKOLADOWA:
100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
5 łyżek śmietanki 30% lub mleka (jeśli ktoś woli mniej tłustą polewę)

Włóż drożdże i ciepłe mleko do miski i wymieszać. Dodaj pozostałe składniki i zagnieść na gładką masę. Miskę przykrytą wilgotną ściereczką postaw w ciepłym miejscu i pozostaw na 20 min. do urośnięcia. Ciasto podziel na dwie części a następnie każdą z nich rozwałkuj do grubości ok. 1½ cm.

Wymieszaj składniki na nadzienie na jedwabistą masę i rozprowadź na cieście.

Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Zawiń ciasto od dłuższej strony. Pokrój na kawałki o grubości 3 cm. Ułóż ciasno obok siebie na blasze do pieczenia. Możesz zostawić na chwilkę do wyrośnięcia. Piecz w 180°C przez 10-15 min. do uzyskania złotobrązowego koloru.

Śmietankę umieść w małym rondelku i delikatnie podgrzej, nie musisz jej zagotowywać. Gdy śmietanka będzie już gorąca, dodaj do niej masło a następnie miód i czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu uzyskania kremowego, jednolitego sosu.








3 komentarze:

  1. idealne! nie tylko na śniadanie... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, świetnie nadają się też na przekąskę do pracy czy szkoły, lub gdy po prostu mamy ochotę na coś słodkiego! Jednak u nas nie dotrwały nawet do południa - zniknęły zaraz po wyjęciu z piekarnika ;)

      Usuń
  2. Ha Ha ;) ciepłe zawsze są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń