W internecie można znaleźć informację według której naukowcy odkryli nowy sposób na walkę ze stresem - jedzenie melona. Chociaż sposób wykorzystania antystresowych właściwości melona nie został jeszcze całkowicie opracowany jedno jest pewne - orzeźwiający i niskokaloryczny owoc, który dodatkowo jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, stanowi ciekawy element mogący urozmaicić Twoje odżywianie. Proponujemy prostą w przygotowaniu sałatkę która pomimo niewielkiej ilości składników zachwyca połączeniem różnorodnych smaków.
SAŁATKA
ok. 500g melona miodowego (można zastąpić innym gatunkiem)
3 spore garście rukoli
70 g prosciutto
garść płatków migdałowych
MIODOWY DRESSING
sok z połowy cytryny
3 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku
szczypta soli
szczypta czarnego pieprzu
Przygotuj dressing: Drobno posiekany czosnek posyp delikatnie solą i rozetrzyj końcem noża. Tak przygotowany przełóż do miseczki, dodaj miód i ponownie rozetrzyj. Dodaj resztę składników, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Płatki migdałowe delikatnie upraż na patelni bądź w
piekarniku (piekarnik nastaw na 175 stopni, migdały rozsyp na blaszce i
praż ok 5 minut bądź do uzyskania delikatnie przyrumienionego koloru). Umyj i osusz rukolę, po czym wyłóż ją na naczynie w którym serwowane będzie sałatka.
Melona wydrąż łyżką lub obierz i pokrój w niewielkie kawałki. Na rukoli
ułóż kawałki melona oraz szynkę porwaną na drobniejsze kawałki. Następnie posyp sałatkę prażonymi migdałami i skrop przygotowanym wcześniej dressingiem.
Pyszna! Specjalnie dałem mniej dojrzałego melona, aby była bardziej wytrawna. Pozdrawiam i czekam na nowe przepisy! Daniel W.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za dodanie przepisu do akcji w Mikserze. Ciekawy przepis :) Uwielbiam melony i prosciutto, więc z pewnością wypróbuję latem. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń