28 marca 2015

Skorupki jaj faszerowane boczkiem i suszonymi pomidorami


Wielkanoc. Mając  co roku tak samo zastawiony stół  robi się nudno. Może tym razem coś zmienisz, albo postawisz odmienne, ale ciekawe danie? Faszerowane skorupki jajek, może brzmi banalnie, ale ich wypełnienie to zaskakujące połączanie smaków. Spróbuj, a przekonasz się, że to danie to nie tylko idealna opcja na Wielkanoc, ale również na codzienną przekąskę


3 jajka
60 g boczku
pół cebuli
2 suszone pomidory
2 łyżki posiekanego szczypiorku


SOS

2 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)
1 łyżka majonezu
1 łyżka szczypiorku
1 łyżka pietruszki

Przygotowywanie wielkanocnych jaj zacznij od ugotowania ich na twardo (włóż jaja do gotującej się wody z 1 łyżeczką soli i gotuj przez 10 min). Wystudź jaja zalewając je zimną wodą. Podczas gotowania jaj pokrój boczek oraz pomidory suszone w drobną kostkę a cebulę posiekaj na małe części. Boczek podsmaż przez chwilę na patelni, dodaj cebulę i suszone pomidory. Smaż aż boczek i cebula nabiorą złotych kolorów. Ostudzone jaja przekrój wzdłuż na dwie części. Do przekrojenia polecamy użyć ostrego noża z piłką. Zrób to delikatnie, aby skorupka nie pękła. Wyjmij białko i żółtko z połówek jaj, tak aby w skorupkach nic się nie zostało. Zgnieć białko z żółtkiem widelcem i wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Usmażony boczek z cebulą i suszonymi pomidorami dodaj do jajecznej mieszaniny. Całość dokładnie wymieszaj. Tak gotowy farsz włóż do skorupek jaj. Wkładaj małą łyżeczką i delikatnie dociskaj, aby zmieściło się dużo farszu. Skorupki wypełnij po brzegi.
Tak przygotowane jaja wsadź do nagrzanego piekarnika na 150 stopni na 10-15 min. Kiedy jaja będą złociste na wierzchu, wyjmij je i ostrożnie ułóż na talerzu. Podawaj gorące lub na zimno z sosem

SOS
Drobno posiekaj szczypiorek i pietruszkę. Dokładnie wymieszaj jogurt i majonez w miseczce. Dodaj posiekane szczypiorek i pietruszkę, jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Podawaj z jajami.
Sos możesz również wykonać szybciej, Jeśli masz w domu malakser, włóż do niego wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Przełóż do miseczki i podawaj nie tylko do jaj.

Jeśli chcesz jeszcze bardziej urozmaicić przepis, posyp wierzch jaj startym żółtym serem i dopiero zapiekaj.







2 komentarze:

  1. Dziękuję za zgłoszenie przepisu do wielkanocnej akcji, ale proszę o poprawienie banerka tak, żeby działał, czyli po kliknięciu przekierowywał na stronę akcji. Zamiast banerka może być też po prostu link, byleby działało :)

    OdpowiedzUsuń