2 maja 2013

Tarta z łososiem, gruszkami i rukolą





Podczas majowego weekendu widzisz za oknem deszcz i myślisz: "nic mi się nie chce".
Mimo to, jeść każdy musi. Szybka, łatwa i pyszna tarta - gruszki, łosoś i camembert... Niemoc od razu minie!

SPÓD:
250 g mąki
1 łyżeczka soli
125 g zimnego masła
3 łyżki zimnej wody

WYPEŁNIENIE:
4 jajka
sól i pieprz
120 g sera camembert
1/3 szklanki mleka
150 g wędzonego łososia
2 średnie gruszki
rukola

Przygotuj spód do tarty. Mąkę wymieszaj z solą i posiekaj z masłem. Dodaj wodę. Całość szybko zagnieć. Formę do tarty wysmaruj masłem, wyłóż ciastem.
Nakłuj je widelcem i podpiekaj 15 min w 190 stopniach.
Nadzienie: wbij jajka do miski, posól i popieprz, roztrzep widelcem.
Dodaj pokrojony w kostkę ser  i wlej mleko, wsyp garść rukoli. Całość dokładnie wymieszaj.
Rozdrobnij łososia, obierz i pokrój gruszkę na plasterki.
Wylej na spód tarty roztrzepane jajka. Na wierzchu ułóż łososia i gruszki.
Włóż do nagrzanego piekarnika na 190 stopni. Piecz przez 30 minut.






1 komentarz:

  1. Ach jaka piękna tarta!
    I pysznie skomponowana.
    A nad morzem,gdzie spędzam majówkę nie ma deszczu.
    Są też pyszne ryby.
    Jak znalazł do tarty.

    OdpowiedzUsuń