17 marca 2015

Sałatka z melonem i prosciutto z miodowym dressingiem



W internecie można znaleźć informację według której naukowcy odkryli nowy sposób na walkę ze stresem - jedzenie melona. Chociaż sposób wykorzystania antystresowych właściwości melona nie został jeszcze całkowicie opracowany jedno jest pewne - orzeźwiający i niskokaloryczny owoc, który dodatkowo jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, stanowi ciekawy element mogący urozmaicić Twoje odżywianie. Proponujemy prostą w przygotowaniu sałatkę która pomimo niewielkiej ilości składników zachwyca połączeniem różnorodnych smaków.


SAŁATKA

ok. 500g melona miodowego (można zastąpić innym gatunkiem)
3 spore garście rukoli
70 g prosciutto
garść płatków migdałowych

MIODOWY DRESSING

sok z połowy cytryny 
3 łyżki oliwy 
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku 
szczypta soli
szczypta czarnego pieprzu

Przygotuj dressing: Drobno posiekany czosnek posyp delikatnie solą i rozetrzyj końcem noża. Tak przygotowany przełóż do miseczki, dodaj miód i ponownie rozetrzyj. Dodaj resztę składników, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.


Płatki migdałowe delikatnie upraż na patelni bądź w piekarniku (piekarnik nastaw na 175 stopni, migdały rozsyp na blaszce i praż ok 5 minut bądź do uzyskania delikatnie przyrumienionego koloru). Umyj i osusz rukolę, po czym wyłóż ją na naczynie w którym serwowane będzie sałatka. Melona wydrąż łyżką lub obierz i pokrój w niewielkie kawałki. Na rukoli ułóż kawałki melona oraz szynkę porwaną na drobniejsze kawałki. Następnie posyp sałatkę prażonymi migdałami i skrop przygotowanym wcześniej dressingiem.






2 komentarze:

  1. Pyszna! Specjalnie dałem mniej dojrzałego melona, aby była bardziej wytrawna. Pozdrawiam i czekam na nowe przepisy! Daniel W.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za dodanie przepisu do akcji w Mikserze. Ciekawy przepis :) Uwielbiam melony i prosciutto, więc z pewnością wypróbuję latem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń