2 kwietnia 2015

Jaja faszerowane pieczarkami z pietruszką



Uważasz że posiłki podczas świąt są ciągłą pokusą do łamania zasad zdrowego żywienia? Otóż nie - proponujemy kolejny przepis na jaja, których spożycie nie wywoła wyrzutów sumienia. Banalne składniki, jednak niebanalne w smaku. Przygotowanie ich nie wymaga ani dużo umiejętności, ani dużo pracy. Jajka z pieczarkami może nie brzmią wybornie, ale za to pieszczą podniebienia. Nie wymyślaj, nie kombinuj, nie dokładaj sobie dodatkowej kuchennej pracy na święta.


3 jajka
3 pieczarki
1/4 cebuli
odrobina świeżego chilli lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżka jogurtu naturalnego
pietruszka do posypania

SOS

2 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)
1 łyżka majonezu
1 łyżka szczypiorku
1 łyżka pietruszki


Jajka ugotuj na twardo (włóż jaja do gotującej się wody z 1 łyżeczką soli i gotuj przez 10 min). Wystudź jaja zalewając je zimną wodą. Podczas gotowania ich posiekaj pieczarki, cebulę i chilli.
Rozgrzej łyżeczkę oleju na patelni i podsmaż cebulę i chilli. Na patelnię dodaj posiekane pieczarki. Smaż aż z pieczarek wyparuje woda. Jajka obierz ze skorupek i przekrój wzdłuż na dwie równe części. Wyjmij z jajek żółtka i zgnieć je widelcem. Wymieszaj żółtka z wcześniej przygotowanymi, podsmażonymi pieczarkami. Dodaj jogurt i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszaj. Wgłębienie w białkach wypełnij przygotowanym farszem (stwórz górkę na jajku). Jaj posyp pietruszką i podawaj z sosem lub jeśli ktoś woli... z majonezem.

SOS

Drobno posiekaj szczypiorek i pietruszkę. Dokładnie wymieszaj  jogurtem i majonezem w miseczce. Dodaj posikane szczypiorek i pietruszkę, jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Podawaj z jajami.
Sos możesz również wykonać szybciej, Jeśli masz w domu malakser, włóż do niego wszystkie składniki. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do miseczki i podawaj nie tylko do jaj.







ALE JAJA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz