Cokolwiek słodkiego nie zjesz, od razu wyskakują Ci pryszcze na twarzy, albo źle się czujesz.
A Wielkanoc nadchodzi... Dobrze byłoby wyglądać zjawiskowo, bez niedoskonałości na ciele.
Możesz im zapobiec, próbując na Wielkanoc mazurka dla alergików z mlekiem ryżowym i kaszą jaglaną.
SPÓD:
30 dkg ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
5 jabłek
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
WIERZCH (ryżowy kajmak)
2 szklanki mleka ryżowego
2 szklanki cukru
10 dag masła klarownego
5-10 dag orzechów włoskich
Jabłka zetrzyj na tarce. Wymieszaj je z cukrem i cukrem wanilinowym.
Dodaj kaszę jaglaną i wszystko dokładnie zagnieć.
Wyłóż blachę (25x31) papierem do pieczenia.
Włóż ciasto do formy i piecz w 180 stopniach przez około 1,5 godziny.
Podczas pieczenia ciasta, zrób kajmak ryżowy.
Wlej do garnka mleko ryżowe i wsyp cukier. Gotuj ok. 1 godziny, aż płyn zacznie gęstnieć.
Dodaj orzechy, gotuj jeszcze przez ok 5 min.
Włóż masło, ucieraj aż dokładnie się wchłonie. Zdejmij z ognia, chwilę mieszaj.
Ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź, nie wyjmując z blachy.
Na blat wylej ryżowy kajmak.Odstaw do zastygnięcia.
o rany, jak dla mnie <3
OdpowiedzUsuńczy sojowe zachowałoby się podobnie jak ryżowe? nigdy nie gotowałam tak długo mleka sojowego, a z ryżowym nie miałam styczności...
mleka sojowego nigdy nie używałyśmy do zrobienia kajmaku, ale podejrzewam że efekt końcowy byłby taki sam.
OdpowiedzUsuńmoje dziecko uczulone jest też na sojowe
OdpowiedzUsuńmaslo zawiera laktoze
OdpowiedzUsuńFaktycznie, masło zawiera śladowe ilości laktozy (takie dobrej jakości maksymalnie 0,6%), jednak w przepisie wyraźnie zaznaczyłyśmy aby użyć masła klarowanego. Przez procesy którym zostaje ono poddane zawartość laktozy zmniejsza się praktycznie do zera i dlatego też może być ono spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy. Oczywiście jednak u osób z ostrą nietolerancją tego składnika najrozsądniej jest dobierać dietę odpowiednio do stopnia nietolerancji w konsultacji ze specjalistą.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNa mleku kokosowym też mi wyszło, chociaż nie dodałam masła i mocno ograniczyłam ilość cukru. Kajmak zagęściłam zmielonymi orzechami włoskimi. Mniam!
OdpowiedzUsuń