9 marca 2015

Burgery wege


Dawno nas nie było, ale powracamy ze zdrowymi wegetariańskimi burgerami. Boom na zdrowe odżywianie nie minie szybko, dlatego też postanowiłyśmy poddać się temu trendowi. Szukasz odmienności od codziennego mięsa na obiad? Można łatwo i smacznie zastąpić je warzywami. Proponujemy groszek, pieczarki... nie zdradzimy wszystkich składników.
Przeczytaj przepis i zrób burgery a przekonasz się że są one idealną alternatywą dla mięsnych kotletów, dzięki której nie tylko poczujesz się zdrowo i lekko ale także wzbogacisz swoją dietę o wiele niezbędnych mikroelementów i witamin które zawarte są w migdałach.

ok 12 małych kotlecików
BURGERY
1 puszka zielonego groszku
4 duże pieczarki (lub 8 mniejszych, około 160g)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
garść świeżej mięty
garść mielonych migdałów (można zastąpić innymi orzechami)
1 jajko
pieprz i sól
masło klarowane do smażenia

SOS
garść świeżej bazylii
kilka listków estragonu
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 płaska łyżka białego, winnego octu
4 łyżki jogurtu naturalnego

Masło klarowane rozgrzej na patelni i wrzuć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Podsmaż przez chwilę, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie umyte pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dorzuć do podsmażonej cebuli i posól aby pieczarki szybciej puściły wodę. Gdy pieczarki będą już podsmażone (woda wyparuje), dodaj odcedzony groszek, posiekaną miętę i mielone migdały. Przez chwilę podsmażaj a następnie zgnieć masę np widelcem. Spróbuj, dosól i dodaj pieprz do smaku. Wymieszaj z jajkiem i uformuj małe kotleciki. Smaż przez chwilę z każdej strony.

Składniki na dip wrzuć do malaksera i dokładnie zmiksuj. Jeśli nie masz takiego urządzenia, zioła bardzo drobno posiekaj i połączy z resztą składników.

SMACZNEGO!








1 komentarz: