8 listopada 2012

Chorizo i pesto z rukoli





Wykwintna przekąska dla gości o mocnych i zdrowych zębach. Smakuje wybornie, pod warunkiem, że jest dobrej jakości, dlatego jeśli nie chcecie degustować świńskiego łoju o smaku papryki, wybierzcie droższą kiełbasę. Doskonały dodatek do piwa. Przystawka pikantna, smaczna i tłusta. 
Jeśli jesteś leniem, kup pesto w lidlu, bo jest tanie i jeszcze bardziej tłuste.




Składniki:
- pół szklanki orzechów włoskich
- pół szklanki startego parmezanu
- dwie duże garście rukoli
- ząbek czosnku
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- kiełbasa chorizo
- ocet balsamiczny

Przygotuj pesto: posiekaj orzechy i pokrój rukolę. Do malaksera włóż parmezan, orzechy oraz rukolę. Zmiel na gładką masę. Dodaj łyżeczkę oliwy, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz do smaku.

Chorizo pokrój na 2-centymetrowe plastry i podsmaż na patelni. Zdejmij z ognia i skrop octem balsamicznym. Na każdy z przysmażonych plasterków nałóż około połowy łyżeczki pesto.

Podawaj z wbitą wykałaczką w środek kiełbasy lub nicią dentystyczną obok. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz