23 marca 2015

Omlety cesarskie z sosem waniliowym i truskawkami





Pierwszy dzień wiosny za nami a dzisiejszą propozycją jest danie idealne na każdą pogodę - leniwe niedzielne śniadanie w promieniach słońca czy też na te pochmurne dni kiedy tym bardziej potrzebujemy pysznego posiłku który pomoże nam naładować się pozytywną energią. Lekkie i puszyste omlety podane z dekadenckim sosem z prawdziwej wanilii zdecydowanie wprawią was w dobry nastrój!


MASA NA OMLETY

4 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
4 łyżeczki cukru
3/4 szklanki mąki

SOS WANILIOWY

3 żółtka
3 łyżki cukru
1 szklanka mleka
50 gram białej czekolady
1 laska wanilii

Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ubij z cukrem, dodaj mąkę i mleko. Wymieszaj na gładką masę. Delikatnie połącz masę z żółtek z ubitą pianą.
masa na około 10 omletów cesarskich gotowa.
Rozgrzej na patelni kilka kropel oleju i wylej łyżkę (my użyłyśmy dużej łyżki do sosów) masy na patelnię. Zredukuj ogień na najmniejszy. Smaż chwilę, przewróć na drugą stronę i zdejmij z patelni. Każdego następnego omleta smaż tak samo

Przygotowanie sosu waniliowego rozpocznij od ubicia żółtek z cukrem na gładką, jednolitą masę. Rozkrój laskę wanilii i wyjmij z niej ziarna. W rondelku podgrzej mleko wraz z ziarnami z laski wanilii i z całą laską. Do gorącego mleka dodaj czekoladę. Mieszaj aż do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Wyjmij z mleka laskę wanilii. Ciągle mieszając dolewaj gorące mleko do masy z żółtek. Przelej powstały sos do rondelka i przez chwilę podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając (aż zgęstnieje). Sos nie może się zagotować, bo się zważy!
Omlet możesz posmarować serkiem waniliowym lub homogenizowanym, ułożyć na nim truskawki lub inne owoce, przykryć drugim omletem i polać sosem waniliowym. Gotowe, życzymy smacznego!



1 komentarz: