Wielkanoc już niebawem, a dip z selera, orzechów i kaparów jest znakomitym dodatkiem do wędlin czy jajek. Niepozorny, a jednak potrafi tchnąć w dobrze nam znane potrawy nowego ducha.
SKŁADNIKI:
1 mały seler
sok z 1/2 cytryny
2 ogórki kiszone
6- 8 łyżek majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
1 łyżka kaparów
garść drobno pokruszonych orzechów włoskich
Obierz, umyj i zetrzyj selera na grubych oczkach. Skrop cytryną i wstaw na 10 minut do lodówki. Zetrzyj ogórki kiszone na tej samej tarce i odciśnij z nich sok. Wymieszaj selera (odciśnij najpierw sok) z ogórkami. Do warzyw dodaj majonez, szczypiorek, musztardę, kapary i orzechy. Dokładnie wymieszaj.
Dip pasuje do pieczywa, frytek, mięs i ryb na zimno, dla zdesperowanych nawet do chipsów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz