28 marca 2013

Dip z selera, orzechów i kaparów





Wielkanoc już niebawem, a dip z selera, orzechów i kaparów jest znakomitym dodatkiem do wędlin czy jajek. Niepozorny, a jednak potrafi tchnąć w dobrze nam znane potrawy nowego ducha.


SKŁADNIKI:

1 mały seler
sok z 1/2 cytryny
2 ogórki kiszone
6- 8 łyżek majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
1 łyżka kaparów
garść drobno pokruszonych orzechów włoskich


Obierz, umyj i zetrzyj selera na grubych oczkach. Skrop cytryną i wstaw na 10 minut do lodówki. Zetrzyj ogórki kiszone na tej samej tarce i odciśnij z nich sok. Wymieszaj selera (odciśnij najpierw sok) z ogórkami. Do warzyw dodaj majonez, szczypiorek, musztardę,  kapary i orzechy. Dokładnie wymieszaj. 
Dip pasuje do pieczywa, frytek, mięs i ryb na zimno, dla zdesperowanych nawet do chipsów.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz