11 marca 2015

Zapiekanka curry z dorszem



Badania wykazują, że dorsz zawiera  dużą ilość białka o wysokiej strawności, witaminę B12 oraz jod i selen, co wpływa na lepsze funkcjonowanie układu nerwowego. Spożycie dorsza zapewni Ci dobry nastrój, równowagę psychiczną, a także pomoże w skupieniu uwagi. Natomiast tłuszcze mleka kokosowego wzmacniają odporność i świetnie wpływają na rozwój mózgu.
Delikatne mięso z dorsza idealnie nadaje się do każdego rodzaju dań, gotowanych, grillowanych, pieczonych czy duszonych, a w połączeniu z mlekiem kokosowym i curry smakuje wyśmienicie.


0,5 kg filetów z dorsza
1 duża cebula (2 mniejsze)
4 ząbki czosnku
1/2  papryczki chilli (jeśli lubisz ostre potrawy dodaj więcej)
5 cm kawałek imbiru
2 duże garście świeżego szpinaku
400 g mleka kokosowego
10 pomidorków koktajlowych
1 garść świeżej kolendry
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka świeżego tymianku
1 łyżeczka świeżego oregano
pieprz, sól
1 łyżeczka przyprawy curry
olej do smażenia
sok z 1 cytryny

Cebulkę, czosnek, imbir i chilli drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Gdy wszystko lekko się zarumieni, dodaj posiekane zioła i świeży szpinak, i lekko posól. Przez chwilę podsmażaj.
Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Rybę pokrój na większe kawałki, posól i posyp pieprzem i kolendrą, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Do cebuli i szpinaku dodaj mleczko kokosowe i curry, przez chwilę pogotuj. Spróbuj i dopraw do smaku. Rybę zalej powstałym sosem i dorzuć przepołowione pomidorki koktajlowe.
Piecz przez około 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika nałóż na talerze i delektuj się.






3 komentarze:

  1. Dziękujemy! Takie przepisy lubimy najbardziej - jedzenie nie tylko pięknie się prezentuje ale także świetnie smakuje i dostarcza mnóstwa niezbędnych składników odżywczych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! Co za aromat!

    OdpowiedzUsuń