Połączenie puszystej bitej śmietany, bananów i czekoladowo-krówkowego kremu z kruchym, kakaowym spodem. Tarta nie wymaga pieczenia, a jeśli dysponujecie miejscem w zamrażarce, przygotujecie ją błyskawicznie.
Po jednym kawałku poczujesz niedosyt, po dwóch sięgasz po pióro flaminga. Jest po prostu genialna, polecamy!
Składniki na spód:
280 g herbatników
4 czubate łyżki kakao (bez cukru)
150 g miękkiego masła
¼ szklanki mleka
Masa czekoladowa:
510 g mleka słodzonego gotowanego (duża puszka)
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
Bita śmietana z bananem:
300 ml śmietany
kremówki
1,5 łyżki cukru pudru
1 opakowanie "śmietanfixu"
5 średnich, dojrzałych bananów
Polewa:
50 g czekolady
mlecznej
Zaczynamy od przygotowania spodu: pokruszone herbatniki,
miękkie masło (w razie potrzeby można
rozpuścić w mikrofalówce), kakao i mleko miksujemy w malakserze tak, aby
otrzymać konsystencję mokrego piasku. Jeśli da się ulepić kulkę, znaczy to, że
konsystencja jest właściwa (gdy masa wydaje się zbyt sucha, możesz dolać odrobinę mleka). Formę do
tarty o średnicy 28 cm wyłóż folią
spożywczą i wyklej masą. Włóż do zamrażalnika na czas przygotowania pozostałych składników.
Połamane czekolady
rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wymieszaj z mlekiem słodzonym gotowanym.
Wyłóż na schłodzony spód i ponownie schowaj do zamrażalnika na 1,5 godz.
Trzy banany pokrój w drobną
kostkę, pozostałe dwa w plasterki. Ubij schłodzoną śmietanę ze śmietanfixem i
cukrem pudrem, dodaj drobno pokrojone owoce i delikatnie wymieszaj. Rozprowadź na tarcie, udekoruj pozostałymi bananami i sosem z mlecznej czekolady, rozpuszczonej w wodnej kąpieli.Smacznego!
banan i czekolada to niezawodne połączenie ^^
OdpowiedzUsuńto ciasto które wyczerpuje chyba największą chęć na mega-ulep c;
pozdrawiam i będę zaglądać
marysia (tak nela, to straszydło z kursu xD)