Tym razem przedstawiamy dynię na słodko. Zapewne wiele z was próbowało ciasta dyniowego, my jednak mamy zupełnie inną propozycję - delikatny mus owocowy z orzeźwiającą nutą limonki, chrupiące karmelizowane orzechy i rozpływający się w ustach krem waniliowy z dodatkiem serka mascarpone.
Jeśli nie należysz do miłośników dyni lub akurat nie masz jej pod ręką, mus można przygotować w całości z innych owoców (np brzoskwiń) - na pewno będzie równie pyszny!
SKŁADNIKI :
20 dag dyni
4 połówki brzoskwiń z puszki
1/4 puszki ananasa
płaska łyżka żelatyny
160 g śmietanki kremówki
110g (pół opakowania) serka mascarpone
5 łyżek cukru
sok z 1 limonki
1 łyżka soku z cytryny
garść orzechów włoskich
40g cukru pudru
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Dynię pokrój w kostkę, włóż do małego rondelka. Skrop sokiem z cytryny, dodaj 2 łyżki cukru i ugotuj w małej ilości wody ( nie więcej niż 1 cm na dnie naczynia), a następnie schłódź w lodówce.W międzyczasie rozpuść żelatynę w pół kubka wrzącej wody i dokładnie rozmieszaj. Po wystudzeniu dynię zmiksuj razem z brzoskwiniami, ananasem i sokami z limonki i cytryny. Otrzymany mus owocowy wymieszaj z żelatyną i odstaw w chłodne miejsce aby lekko stężała.
Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Dodaj ekstrakt waniliowy a następnie porcjami dodawaj serek mascarpone delikatnie mieszając.
W rondelku rozpuść 3 łyżki cukru , powstały karmel ostrożnie wymieszaj z odrobiną wody. W karmelu obtocz orzechy włoskie.
Do pucharków nakładaj kolejno : masa mascarpone, kilka karmelizowanych orzechów, mus owocowy a następnie udekoruj pozostałą masą i orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz