13 kwietnia 2013

Mocno czekoladowy sernik z nutą pomarańczy





Uczciłyśmy należycie Dzień Czekolady, który wypadł właśnie wczoraj i pozwoliłyśmy sobie na nieprzyzwoicie dobry, czekoladowy sernik.
Jeden kawałek i już będzie po Was- zostaniecie obezwładnieni platonicznym uczuciem, a lubieżne myśli krążące wokół konsumpcji będą nachodzić Was w najbardziej nieoczekiwanych momentach.
Ten sernik jest jak kochanek z południa o ognistym temperamencie. Trzeba mieć wystarczająco dużo silnej woli, by oprzeć się jego urokowi i umieć powiedzieć dość, kiedy związek robi się toksyczny...
A na pewno taki będzie.


SPÓD:
200 g ciastek digestive
50 g roztopionego masła
2 łyżki kakao


MASA SEROWA:
500 g serka kremowego (np. mojego ulubionego)
3/4 szklanki brązowego cukru
4 łyżki kakao (raczej czubate)Ł
1 łyżka proszku budyniowego waniliowego albo śmietankowego
3 duże jajka
3 duże żółtka
2/3 szklanki kwaśnej śmietany
aromat pomarańczowy
kandyzowana skórka pomarańczowa (najlepiej domowej roboty)


POLEWA:
100 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki kremówki



Zaczynamy od pokruszenia ciastek w blenderze, a następnie wymieszania ich z kakao i masłem (do konsystencji mokrego piasku). Formę o średnicy ok.22 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wysyp    na nią "piasek", przyklep dłońmi i wstaw do lodówki.
Używając miksera łączymy ser, cukier, proszek budyniowy, jajka, żółtka, kwaśną śmietanę i kakao, rozpuszczone w gorącej wodzie. Dodajemy aromat pomarańczowy i drobno pokrojoną skórkę. Wymieszaną masę wylewamy na wyjęty z lodówki spód.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej (w brytfance wypełnionej do połowy gorącą wodą) w 180 stopniach przez ok. godzinę. (Należy obserwować środek ciasta, aby nie był płynny. Jeśli boicie się porażki, czekajcie do momentu, gdy na środku zrobi się pęknięcie, będzie to znak, że ciasto jest na pewno upieczone).
Sernik powinien zostać ostudzony i spędzić noc w lodówce. Następnego dnia ozdabiamy go sosem z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, wymieszanej z kremówką i podajemy schłodzony.











10 komentarzy:

  1. Wspaniały sernik,nie rozumiem tylko dlaczego w warstwie serowej jest kwaśna śmietana?.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można sobie darować śmietanę, jeśli akurat nie ma jej pod ręką, a ser ma dobrą konsystencję. Zawsze o kilka kalorii mniej ;)

      Usuń
  2. Wygląda cudownie. czekoladowo- obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakuje pewnie tak dobrze jak wygląda, bajka. Przepis już zapisany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędny!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm...sernik czekoladowy z pomarańczą do zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń
  6. <3
    wystarczy mi zdjęcie, żeby stwierdzic, że powiedzenie "przez żołądek do serca" jest prawdziwe... *.*

    OdpowiedzUsuń