9 kwietnia 2013

Pasta z awokado i sera pleśniowego




Przepis dedykujemy tym, którzy jeszcze nie posiedli tajemnej wiedzy, jak wydobyć z niepozornego awokado "to coś". Pasta z pewnością przypadnie do gustu amatorom czosnku!



duże dojrzałe awokado
kawałek sera z niebieską pleśnią (ok 100 g )
duży ząbek czosnku
sól
pieprz
sok z cytryny


Około 3/4 awokado i połowę sera zgnieść widelcem lub zmielić na pastę w malakserze. 
Resztę pokruszyć na drobne kawałki. Wszystko razem zmieszać i dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Przyprawić solą i pieprzem.
Podawać z pieczywem lub jako dip do przekąsek. Jeśli nie zamierzasz zjeść pasty od razu po przygotowaniu (kiedy jej spróbujesz z pewnością będziesz mieć na to ochotę), to skrop ją odrobiną soku z cytryny, aby zapobiec ciemnieniu.














2 komentarze:

  1. Uwielbiam pasty z awokado! Są rewelacyjne w smaku i można ich użyć zamiast masła.

    OdpowiedzUsuń
  2. o miau <3 mam okresowe fazy na awokado i szczerze mówiąc od jakiegoś czasu znomu za mną chodzi- a z serem pleśniowym jeszcze nie jadłam. może być ciekawie c:

    OdpowiedzUsuń