Propozycja dla kulinarnych ksenofobów, próbujących przełamać lęk przed obcym.
Czy Francuz uznałby, że bezcześcimy jego wyrafinowaną kuchenną prostotę naszym polskim, swojskim jadłem?
Zapewne nie, bo tarta jest naprawdę doskonała. Aromatyczna dzięki boczkowi i chorizo, lekko pikantna i pasująca do barszczu czerwonego lepiej, niż jakiekolwiek uszka.
Czy Francuz uznałby, że bezcześcimy jego wyrafinowaną kuchenną prostotę naszym polskim, swojskim jadłem?
Zapewne nie, bo tarta jest naprawdę doskonała. Aromatyczna dzięki boczkowi i chorizo, lekko pikantna i pasująca do barszczu czerwonego lepiej, niż jakiekolwiek uszka.
SPÓD:
250 g mąki
1 łyżeczka soli
125 g zimnego masła
3 łyżki zimnej wody
WYPEŁNIENIE:
400 g kapusty kiszonej
3 jajka
1/2 szklanki śmietanki kremówki
8 pieczarek
2 duże cebule
boczek wędzony (ok. 2 cm plaster)
chorizo (ok. 3 cm kawałek)
pasta węgierska (można zastąpić chilli lub harissą)
1 łyżeczka papryki wędzonej (opcjonalnie)
pieprz, sól
Z powyżej wymienionych składników zagnieć kruche ciasto: masło posiekaj z mąką, dodaj wodę i sól. Ciastem wyłóż formę do tarty, nakłuj widelcem i podpiekaj w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 15 minut.
Kapustę kiszoną pokrój. Podgotowuj w garnku przez kwadrans, dolewając co chwilę wodę, by się nie przypaliła. Gotowanie sprawi, że będzie delikatniejsza w smaku.
Podsmaż na złoto cebulę (można karmelizować) i osobno pieczarki. Tak samo postępuj z boczkiem i chorizo.
Do kapusty dodaj cebulę, pieczarki, boczek, chorizo oraz śmietankę, jajka, pieprz, harissę.
Całość mieszaj i wylewaj na podpieczony spód.
Trzymaj ok. 40 min. w piekarniku, uważając, by wcześniej podpieczony spód się nie przypalił.
WYPEŁNIENIE:
400 g kapusty kiszonej
3 jajka
1/2 szklanki śmietanki kremówki
8 pieczarek
2 duże cebule
boczek wędzony (ok. 2 cm plaster)
chorizo (ok. 3 cm kawałek)
pasta węgierska (można zastąpić chilli lub harissą)
1 łyżeczka papryki wędzonej (opcjonalnie)
pieprz, sól
Z powyżej wymienionych składników zagnieć kruche ciasto: masło posiekaj z mąką, dodaj wodę i sól. Ciastem wyłóż formę do tarty, nakłuj widelcem i podpiekaj w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 15 minut.
Kapustę kiszoną pokrój. Podgotowuj w garnku przez kwadrans, dolewając co chwilę wodę, by się nie przypaliła. Gotowanie sprawi, że będzie delikatniejsza w smaku.
Podsmaż na złoto cebulę (można karmelizować) i osobno pieczarki. Tak samo postępuj z boczkiem i chorizo.
Do kapusty dodaj cebulę, pieczarki, boczek, chorizo oraz śmietankę, jajka, pieprz, harissę.
Całość mieszaj i wylewaj na podpieczony spód.
Trzymaj ok. 40 min. w piekarniku, uważając, by wcześniej podpieczony spód się nie przypalił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz