Tradycyjny sernik pieczony z bakaliami, polany gorzką czekoladą i udekorowany skórką pomarańczową.
SKŁADNIKI
1 kg sera zmielonego
250 g masła (o temperaturze pokojowej)
8 jaj
2 łyżki kaszy manny
35 dag cukru
kandyzowana skórka pomarańczowa (najlepiej własnej roboty)
tabliczka gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową
aromat pomarańczowy
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj masło, ser (małymi porcjami) i kaszę mannę. Wymieszaj dokładnie.
Ubij pianę z białek i połącz ją z masą. Dodaj skórkę z pomarańczy, rodzynki oraz aromat. Zamieszaj.
Piecz w tortownicy o średnicy ok.30 cm, przez 1,5 godz. w temp. 180 st.
Udekoruj czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Wygląda bardzo smakowicie..uwielbiam serniki wszelakiego rodzaju:)
OdpowiedzUsuńwłaśmie piekę zobacvzymy co z tego wyjdzie
OdpowiedzUsuń