11 marca 2013

Burger z marchewką i porem


Dla amatorów cieknącego po brodzie tłuszczu i  łokci w majonezie. Po prostu genialny burger, którego nie da się zjeść z klasą.
Kotlety są delikatne, mało "mięsne" i aromatyczne dzięki marchewce i porowi. Warzywa sprawiają, że burger jest lekki i nie trąci typowym fast foodem.
Jeśli chcecie wybrać zdrowszą wersję, przygotujcie sos na bazie jogurtu greckiego, a kotlety usmażcie bez tłuszczu (jednak to już nie będzie TEN burger). Pokryjcie stół oraz ściany folią malarską, ubierzcie śliniaki i do dzieła!


BURGERY:
500 g mięsa wieprzowo- wołowego (najlepiej własnoręcznie zmielonego,ale my użyłyśmy takiego z paczki)
1 mały por
3 średnie marchewki
sól
pieprz
papryka łagodna
chilli
przyprawa do mięsa mielonego (wiemy, że to grzech, dlatego popracujemy nad zastąpieniem jej naturalną mieszanką bez glutaminianu)
jajko

SOS:
3 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
2 małe ząbki czosnku (wyciśnięte)
sól
pieprz
słodka papryka

PONADTO:
6 bułek pełnoziarnistych
sałata
2 pomidory
czerwona cebula
podsmażone pieczarki
podsmażony surowy, wędzony boczek


BURGERY
Marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pora kroimy w paski i smażymy na patelni. Mięso mieszamy z jajkiem i przyprawami (dodawałyśmy szczodrze wszystkich, dlatego proponujemy zdać się na własne upodobania smakowe). Do masy dodajemy startą marchewkę i podsmażonego pora. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy sześć sporych burgerów i smażymy.
Możecie zrobić więcej mniejszych burgerów, wyjdzie ich ok.10.

SOS
Majonez, ketchup, przyprawy i czosnek mieszamy dokładnie i wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Pełnoziarniste bułki kroimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, wyjmujemy gdy będą ciepłe i chrupiące. Kładziemy na nich kilka listków sałaty, następnie burgera, boczek, pomidora, cebulę, pieczarki, a na koniec sos.

Smacznego!





1 komentarz:

  1. Bardzo apetyczne :) Uwielbiam domowe burgery i chętnie skorzystam z tego przepisu :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń