30 marca 2013

Mazurek kajmakowo-czekoladowy z pomarańczowym aromatem




Nowe wydanie dobrze wszystkim znanego mazurka kajmakowego: z czekoladą i aromatem pomarańczy.


SPÓD:
400 g mąki
250 g masła
4 żółtka
100 g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Masło posiekaj z mąką. Wsyp cukier i cukier wanilinowy, wymieszaj.
Dodaj żółtka i dobrze zagnieć ciasto. Blachę wysmaruj masłem lub margaryną.
Wyłóż ciastem, podziurkuj je delikatnie widelcem i podpiekaj 15 minut w temperaturze 180 stopni. (Użyłyśmy blachy o rozmiarach spodu 31x25)


MASA KAJMAKOWO-CZEKOLADOWA
510 g masy kajmakowej
100 g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
konfitura pomarańczowa

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dolej do niej podgrzane mleko. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się dobrze połączyły.
Podpieczony spód obficie posmaruj konfiturą. Wyłóż podgrzaną i rozmieszaną (aby nie było grudek) masę kajmakową.
Na wierzch wylej krople czekolady i wykałaczką stwórz wzorki.
Zjadać można od razu!









2 komentarze: