Najprostsza i najszybsza przystawka dla gości. Ciasto francuskie zawsze bryluje na przyjęciach i chyba nigdy nam się nie znudzi.
Wystarczy że coś do niego dodasz, a posłuży Ci również jako przekąska do piwa, na spacer, do pracy...
KOPERTY
SKŁADNIKI:
ciasto francuskie
jajko
FARSZ I
szpinak mrożony
ser feta
czosnek
ostra papryka
sól, pieprz
Wrzuć szpinak na ciepłą patelnię (nie gorącą), aby si rozpuścił i aby odparowała woda. Dodaj przeciśnięty czosnek, chwilę podsmaż. Na patelnię włóż fetę i dopraw do smaku. Całość podsmażaj na patelni aż ser feta się połączy ze szpinakiem. Ostudź
FARSZ II
pieczarki
cebula
ser żółty
zioła
sól, pieprz
Podsmaż pieczarki na patelni, aż woda całkowicie z nich odparuje. Dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę zioła, sól i pieprz. Całość dokładnie usmaż. Na koniec dodaj ser żółty i wymieszaj, aby mógł się rozpuścić.
Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Farsz połóż na środku kwadratu i złącz wszystkie jego rogi.
Gotowe koperty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz ok 15 minut w 180 - 200 stopniach.
TRÓJKĄTY
SKŁADNIKI:
ciasto francuskie
zioła prowansalskie
jajko
Pokrój ciasto francuskie na kwadraty, a potem każdy kwadrat na dwa trójkąty. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ziołami. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika na 180-200 stopni na ok 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz