30 marca 2013

Mazurek śliwkowy



Słodki, ciężki  i aromatyczny mazurek dla amatorów suszonych owoców.


SPÓD
400 g mąki
250 g masła
4 żółtka
100 g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego


MASA ŚLIWKOWA
0,5 kg suszonych śliwek
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny



Zacznij od przygotowania spodu.
Masło posiekaj z mąką. Wsyp cukier i cukier wanilinowy, wymieszaj.
Dodaj żółtka i dobrze zagnieć ciasto. Blachę wysmaruj masłem lub margaryną.
Wyłóż ciastem, podziurkuj ciasto widelcem i podpiekaj 15 minut w temperaturze 180 stopni.
(Użyłyśmy blachy 31x25cm)

Suszone owoce umyj i zmiel (np. w maszynce do mięsa).
Wsyp cukier do garnka zalej wodą. Gotuj lukier do nitki (aż zacznie spływać z łyżeczki gęstą, cienką nitką).
Dodaj zmielone śliwki, dokładnie wymieszaj. Podpraż chwilę i wlej sok z cytryny. Jeszcze raz wymieszaj. Dokładnie rozsmaruj na wcześniej upieczonym spodzie.
Odstaw mazurek, aby masa mogła dobrze zastygnąć.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz