30 marca 2013

Mazurek chałwowy z orzechami i czekoladą



Mazurek specjalnie dla miłośników chałwy, której dominująca słodycz zrównoważona jest przez orzechy laskowe i w tym wypadku kruchy spód orkiszowy. Czy zdobędzie również Wasze uznanie, sprawdźcie sami...


KRUCHY SPÓD
120 g zimnego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
80 g cukru pudru
150 g mąki orkiszowej (można użyć pszennej tortowej)
40 g mąki ziemniaczanej

MASA CHAŁWOWA
200g chałwy (najlepiej orzechowej lub z pistacjami)
1/2 szklanki śmietanki 30%
100 g zmielonych orzechów laskowych

1 tabliczka gorzkiej czekolady (do ozdobienia)


Przygotowanie mazurka rozpoczynamy od zagniecenia kruchego ciasta z wymienionych składników. 
Blachę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem i pieczemy 30 min. w 160 stopniach.

Chałwę rozdrabniamy, mieszamy z orzechami i kremówką, po czym zagotowujemy w rondelku.
Gęstą masę rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie. Na koniec ozdabiamy czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.



3 komentarze:

  1. czuję, że on jest specjalnie dla mnie, cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi sie,niestety chalwy w moim miescie brak,ba,w calej Hiszpani,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń