KRUCHY SPÓD
120 g zimnego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
80 g cukru pudru
150 g mąki orkiszowej (można użyć pszennej tortowej)
40 g mąki ziemniaczanej
MASA CHAŁWOWA
200g chałwy (najlepiej orzechowej lub z pistacjami)
1/2 szklanki śmietanki 30%
100 g zmielonych orzechów laskowych
1 tabliczka gorzkiej czekolady (do ozdobienia)
Przygotowanie mazurka rozpoczynamy od zagniecenia kruchego ciasta z wymienionych składników.
Blachę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem i pieczemy 30 min. w 160 stopniach.
Chałwę rozdrabniamy, mieszamy z orzechami i kremówką, po czym zagotowujemy w rondelku.
Gęstą masę rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie. Na koniec ozdabiamy czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
On jest nieziemski :)
OdpowiedzUsuńczuję, że on jest specjalnie dla mnie, cudowny :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie,niestety chalwy w moim miescie brak,ba,w calej Hiszpani,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń