30 marca 2013

Mazurek z różą, marcepanem i gorzką czekoladą



Król wśród mazurków!
Jest w nim wszystko co szlachetne: konfitura różana, marcepan i gorzka czekolada. Z pewnością zadowoli najbardziej wysublimowane arystokratyczne podniebienie. Koniecznie wypróbujcie!

KRUCHY SPÓD
500 g mąki pszennej (my użyłyśmy orkiszowej)
30 dag zimnego masła
2 żółtka
1 jajko
cukier wanilinowy
2 dag drożdży

DODATKI
400 g marcepanu
konfitura z płatków róży
2 tabliczki gorzkiej czekolady 70%

Przygotowujemy spód: drożdże rozcieramy na sucho z niewielką ilością mąki, a następnie dodajemy do reszty mąki.
Łączymy z masłem, żółtkiem, cukrem i jajkiem. Zagniatamy ciasto, nie wyrabiając zbyt długo.
Pieczemy na dużej blasze 15 min. w 200 stopniach.

Ostudzony spód smarujemy konfiturą.
Marcepan rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i nakładamy na mazurek.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy na wierzchu. Czekamy do ostygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz