30 marca 2013

Mazurek morelowy



Słodkie połączenie moreli i daktyli, tym razem na wielkanocnym mazurku. 


SPÓD:
400 g mąki
250 g masła
4 żółtka
100 g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego


MASA MORELOWO-DAKTYLOWA
0,5 kg suszonych moreli
10 dag suszonych daktyli
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny


Zacznij od przygotowania spodu.
Masło posiekaj z mąką. Wsyp cukier i cukier wanilinowy, wymieszaj.
Dodaj żółtka i dobrze zagnieć ciasto. Blachę wysmaruj masłem lub margaryną.
Wyłóż ciastem, podziurkuj ciasto widelcem i podpiekaj 15 minut w temperaturze 180 stopni.
(Użyłyśmy blachy 31x25cm)


Suszone owoce umyj i zmiel (np.w maszynce do mięsa).
Wsyp cukier do garnka i zalej wodą.
Gotuj lukier do nitki (aż zacznie spływać z łyżeczki gęstą, cienką nitką).
Dodaj zmielone morele i daktyle, dokładnie wymieszaj. Podpraż chwilę i wlej sok z cytryny.
Jeszcze raz wymieszaj.
Dokładnie rozsmaruj na całej powierzchni upieczonego wcześniej spodu.
Odstaw mazurek, aby masa mogła dobrze zastygnąć.

Następnego dnia możesz zacząć konsumpcję!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz