30 marca 2013

Opita baba (w syropie)




90% Polaków na stole wielkanocnym postawi BABKĘ. Według zeszłorocznych statystyk padła rekordowa liczba zjedzonych babek wielkanocnych - ok 35 mln.
Czy pozostałe 10% przyczyni się w tym roku do pobicia nowego rekordu?



BABKA:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki mleka
2 dag drożdży
4 łyżki cukru
250 dag mąki
80 g rodzynek
1/2 skórki z cytryny


SYROP:
150 g cukru
300 ml soku pomarańczowego
150 ml rumu


Roztop masło.
Mleko podgrzej, włóż 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
Ubij mikserem żółtka, jajko i resztę cukru.
Wsyp pozostałą część mąki, cukier waniliowy oraz drożdże z mlekiem.
Dodaj szczyptę soli.
Wszystko wymieszaj mikserem, dodaj roztopione masło.
Ciągle mieszając dodawaj rodzynki i skórkę z cytryny.
Formę wysmaruj dokładnie masłem i wysyp mąką.
Wlej ciasto do formy i dostaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piecz 40 min w 180 stopniach.

Przygotuj syrop.
Zagotuj sok pomarańczowy z cukrem.
Odstaw z ognia i wlej rum. Wymieszaj i zostaw do ostygnięcia.
Wystudzoną babkę nakłuj widelcem i włóż do miski.
Zalej syropem i trzymaj, aż babka wypije całą zalewę.
Możesz udekorować ją lukrem, bitą śmietaną czy owocami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz