28 marca 2013

Pieczarki faszerowane jajkiem, marchewką i jarmużem, zapieczone pod serem pleśniowym




Dodatek do świątecznego śniadania lub przystawka do obiadu, tym razem w wersji wegetariańskiej. 
Łagodne dzięki warzywom, ale ostre z powodu sera (jeśli nie lubicie pleśniowego możecie zastąpić np. cheddarem). 
Aż szkoda zjeść, tak ładnie wyglądają...


SKŁADNIKI:
500 g pieczarek
2 duże jajka (można 3 małe)
jarmuż (kilka liści)
2 marchewki (średniej wielkości)
ser z niebieską pleśnią (lub inny o zdecydowanym smaku)
wędzona ostra papryka (można zastąpić zwykłą)
2 łyżeczki pasty węgierskiej (opcjonalnie)
sól, pieprz


Pieczarki myjemy i wydrążamy środki. Posypujemy solą i pieprzem, a następnie układamy w żaroodpornym naczyniu (najlepiej szklanym, bo wtedy kapelusz będzie chrupiący). Oprószamy solą i pieprzem.
Marchewkę trzemy na drobnych oczkach, z liści jarmużu wykrawamy łodyżki i drobno siekamy.
Łączymy warzywa w misce, wbijamy jajka, dodajemy drobno pokrojony ser pleśniowy oraz przyprawy: pastę węgierską, wędzoną paprykę, sól, pieprz. 
Gotowym farszem napełniamy pieczarki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. na 40 min.  Chwilę przed wyjęciem ozdabiamy kawałkiem sera i wyciągamy, gdy się rozpuści. 

Radzimy obserwować pieczarki, raczej potrzymać je dłużej w piekarniku, niż wyjmować za wcześnie.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz