11 listopada 2012

Minipizza






Kolejny rodzaj imprezowej przekąski, sprawdzającej się także w podróży, pracy, czy szkole jako drugie śniadanie.
Całość przygotowuje się bardzo szybko, dlatego mini pizze są idealne dla leniwych żarłoków. 
Nie masz się co oszukiwać, ślinka Ci cieknie na samą myśl o nich.



Składniki:

50 dag mąki
20 dag margaryny
200 ml mleka

1 mały proszek do pieczenia (2 łyzeczki)


Dodatki:

sos pomidorowy lub ketchup
zioła prowansalskie
bazylia
oregano
ostra papryka (jeśli ktoś lubi na ostro)
sól, pieprz
ser (żółty lub mozzarella)
Dowolnie: szynka, kiełbasa, oliwki, papryka itp.



Rozpuść margarynę w rondelku, dodaj mleko i podgrzej. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dolej ciepłą masę. Całość wyrób na gładkie ciasto.
Cienko je rozwałkuj, połóż na blachę wysmarowaną margaryną (my po rozwałkowaniu wykrawałyśmy kółka szklanką, ale to wymaga trochę więcej czasu). 

Ciasto posmaruj ketchupem lub sosem pomidorowym, posyp ziołami oraz innymi składnikami według uznania (użyłyśmy sera żółtego, kiełbasy oraz papryki).
Blachę włóż do piekarnika ustawionego na temperaturę 150 stopni i piecz ok 20 min, aż spód się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i jeśli wykrawałeś wcześniej kółka, pizza jest gotowa. Jeśli nie, całość pokrój na kwadraty. 
Jeśli potrafisz się im oprzeć, możesz zacząć jeść ciepłe, choć na zimno też są pyszne! 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz