21 listopada 2012

Zupa z dyni


Dziś pierwsza zupa na naszym blogu!
Dzięki swojej kremowej konsystencji, dodatkowi mleczka kokosowego i curry, z poziomu zwykłego zapychacza przed daniem głównym, wzrasta ona do rangi wykwintnej potrawy, która świetnie nadaje się na lekki lunch. 



ok. 100 g selera

2 duże marchewki
1,8 kg dyni (przed obraniem i usunięciem pestek)
1 duża cebula
0,75 szklanki mleczka kokosowego
3 duże ząbki czosnku
0,5 litra mleka
1 l bulionu
1 łyżka masła klarowanego
pieprz i sól 
1 czubata łyżka curry


Marchew i selera zetrzyj na grubej tarce, cebulę pokrój w pół krążki i te trzy składniki razem z wyciśniętym czosnkiem podsmaż w dość dużym garnku na klarowanym maśle.

W trakcie smażenia do warzyw dodaj pieprz, sól i curry.W międzyczasie obierz dynię, wykrój pestki, pokrój ją w kostkę i razem z bulionem i mlekiem dodaj do reszty warzyw. 
Gotuj do zmięknięcia dyni (ok 40 min). 

Gdy dynia zmięknie całość zmiksuj na gładki krem. Następnie dodaj mleczko kokosowe. Całość zagotuj i ewentualnie dopraw. Podawaj z odrobiną śmietany lub groszkiem ptysiowym.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz