21 listopada 2012
Zupa z dyni
Dziś pierwsza zupa na naszym blogu!
Dzięki swojej kremowej konsystencji, dodatkowi mleczka kokosowego i curry, z poziomu zwykłego zapychacza przed daniem głównym, wzrasta ona do rangi wykwintnej potrawy, która świetnie nadaje się na lekki lunch.
ok. 100 g selera
2 duże marchewki
1,8 kg dyni (przed obraniem i usunięciem pestek)
1 duża cebula
0,75 szklanki mleczka kokosowego
3 duże ząbki czosnku
0,5 litra mleka
1 l bulionu
1 łyżka masła klarowanego
pieprz i sól
1 czubata łyżka curry
Marchew i selera zetrzyj na grubej tarce, cebulę pokrój w pół krążki i te trzy składniki razem z wyciśniętym czosnkiem podsmaż w dość dużym garnku na klarowanym maśle.
W trakcie smażenia do warzyw dodaj pieprz, sól i curry.W międzyczasie obierz dynię, wykrój pestki, pokrój ją w kostkę i razem z bulionem i mlekiem dodaj do reszty warzyw.
Gotuj do zmięknięcia dyni (ok 40 min).
Gdy dynia zmięknie całość zmiksuj na gładki krem. Następnie dodaj mleczko kokosowe. Całość zagotuj i ewentualnie dopraw. Podawaj z odrobiną śmietany lub groszkiem ptysiowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz