To mit, że zimą nie można jeść lodów, bo grozi to ostrym bólem gardła! Lekarze twierdzą, że lody zimą są zdrowsze inż latem. Nie wierzysz? Przekonaj się, że mogą być one idealną alternatywą dla ciepłego posiłku.
Składniki na spód:
Składniki na spód:
280 g herbatników
4 czubate łyżki kakao (bez cukru)
150 g miękkiego masła
¼ szklanki mleka
Składniki:
1 kg lodów ( orzech włoski)
szklanka orzechów włoskich karmelizowanych
pół kostki (50g) gorzkiej czekolady
spód – jak w tarcie Lucy
dwa batony snickers
200 g masy kajmakowej
Przygotowywanie tortu rozpocznij od spodu. Pokruszone herbatniki, miękkie masło (w razie potrzeby można rozpuścić w mikrofalówce), kakao i mleko miksujemy w malakserze tak, aby otrzymać konsystencję mokrego piasku. Jeśli da się ulepić kulkę, znaczy to, że konsystencja jest właściwa (gdy masa wydaje się zbyt sucha, możesz dolać odrobinę mleka). Małą garść masy zostaw do
dekoracji a resztą wyklej małą tortownicę wyłożoną folią spożywczą. Pokrój czekoladę
i batony w drobną kostkę. Podziel lody na dwie części , pierwszą wymieszaj z
pokrojoną czekoladą a drugą z ¾ szklanki
orzechów. Pierwszą warstwę wyłóż na spód, posmaruj kajmakiem i posyp jednym
pokrojonym batonem, następnie wyłóż drugą warstwę. Całość posyp pokruszoną
resztą spodu , orzechami i drugim batonem. Gotowy tort włóż do zamrażarki. Najlepiej mrozić go przez całą noc, wtedy masz pewność, że na drugi dzień będzie idealny.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz