27 listopada 2012

Tort lodowy





To mit, że zimą nie można jeść lodów, bo grozi to ostrym bólem gardła! Lekarze twierdzą, że lody zimą są zdrowsze inż latem. Nie wierzysz? Przekonaj się, że mogą być one idealną alternatywą dla ciepłego posiłku.


Składniki na spód:

280 g  herbatników
4 czubate łyżki kakao (bez cukru)
150 g miękkiego masła
¼ szklanki mleka



Składniki:

1 kg lodów ( orzech włoski)
szklanka orzechów włoskich karmelizowanych
pół kostki (50g) gorzkiej czekolady
spód – jak w tarcie Lucy
dwa batony snickers
200 g masy kajmakowej


Przygotowywanie tortu rozpocznij od  spodu. Pokruszone herbatniki, miękkie masło  (w razie potrzeby można rozpuścić w mikrofalówce), kakao i mleko miksujemy w malakserze tak, aby otrzymać konsystencję mokrego piasku. Jeśli da się ulepić kulkę, znaczy to, że konsystencja jest właściwa (gdy masa wydaje się zbyt sucha, możesz dolać odrobinę mleka). Małą garść masy zostaw do dekoracji a resztą wyklej małą tortownicę wyłożoną folią spożywczą. Pokrój czekoladę i batony w drobną kostkę. Podziel lody na dwie części , pierwszą wymieszaj z pokrojoną czekoladą a drugą  z ¾ szklanki orzechów. Pierwszą warstwę wyłóż na spód, posmaruj kajmakiem i posyp jednym pokrojonym batonem, następnie wyłóż drugą warstwę. Całość posyp pokruszoną resztą spodu , orzechami i drugim batonem. Gotowy tort włóż do zamrażarki. Najlepiej mrozić go przez całą noc, wtedy masz pewność, że na drugi dzień będzie idealny.
SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz