20 listopada 2012

Flying Jacob




Banany i kurczak?  Czemu nie! Czyli ciąg dalszy kuchni szwedzkiej...
Bądź odważny i nie bój się spróbować.
To danie doda Ci skrzydeł!



2 torebki białego ryżu
duża podwójna pierś z kurczaka
2 małe banany
1/2 szklanki orzeszków ziemnych solonych
2 łyżki ketchupu
250 ml śmietanki kremówki (30%)
1/2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty)
1 łyżka pikantnej pasty węgierskiej lub harissy
sól, pieprz, słodka papryka   
olej do smażenia kurczaka


Ryż ugotuj w posolonej wodzie. Umyj i pokrój kurczaka w kostkę, posyp przyprawami i usmaż na patelni. W naczyniu żaroodpornym ułóż pierwszą warstwę ugotowanego ryżu, następnie pokrój banany w plasterki i zrób kolejną warstwę. Usmażonego kurczaka połóż na bananach i posyp orzeszkami ziemnymi.


Przygotuj sos. Wlej na patelnię przecier pomidorowy i podgrzej go, dodaj śmietankę kremówkę, ketchup, sól, pieprz, słodką paprykę oraz pastę węgierską (przyprawy dodaj według uznania). Sos wylej na zapiekankę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 min. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz