16 listopada 2012

Kokosowo-ananasowe penne




Kiedy słyszysz o połączeniu ananasa i kokosa na myśl przychodzi Ci smak słodkiej Piña colady? Nie tym razem.
Jeśli dodasz do tego orientalne przyprawy i kurczaka otrzymasz nieziemską mieszankę.
Spróbuj a przekonasz się, że "Pomysł na..." nie będzie Ci już potrzebny! 




Składniki:

pół szklanki wiórków kokosowych
3/4 puszki ananasa pokrojonego w kostkę (ok 200g)
200 g śmietanki kremówki
pół paczki makaronu penne
duża pojedyncza pierś z kurczaka
pół szklanki mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku ananasowego z puszki
słodka papryka
ostra papryka
chili
starty imbir
sól, pieprz


Kurczaka pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej kilka kropel oleju. Wsyp wiórki kokosowe i czosnek. Podsmaż do momentu aż wiórki nabiorą złocistego koloru. Dodaj: pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki chili, pół łyżeczki startego imbiru. Dołóż ananasa i podgrzewaj na wolnym ogniu przez około pięć minut.  Pokrojonego kurczaka usmaż na osobnej patelni razem ze słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi na opakowaniu. Do mieszanki ananasowo-kokosowej dolej śmietankę, mleczko kokosowe  i sok ananasowy. Dodaj sól i pieprz i przez chwilę pogotuj. Gdy kurczak będzie gotowy dodaj do sosu. Całość wymieszaj i podawaj z makaronem penne. 
Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz