9 grudnia 2012
Kruche babeczki
Czas, który pozostał do Świąt, można z powodzeniem wykorzystać na wypróbowywanie nowych przepisów. Na Wigilię czy Sylwestra? Sami zdecydujecie.
KRUCHE CIASTO:
25 dag mąki
1/2 kostki masła
2 łyżki cukru
4 łyżki wody
NADZIENIE CZEKOLADOWO-KAJMAKOWE:
1/2 puszki masy kajmakowej
1 łyżka ciepłego masła
rodzynki
orzechy włoskie
orzechy lasowe
migdały
tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
NADZIENIE JABŁKOWE:
2 jabłka
2 gruszki
2 łyżeczki żelatyny
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
Posiekaj drobno mąkę i masło. Dodaj cukier i wodę, a następnie wyrób na gładkie ciasto (powinno się dobrze skleić, ale jeśli masz z tym problem dodaj trochę mąki). Rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm i wytnij szklanką krążki, dopasowane wielkością do rozmiaru Twoich foremek. Wyłóż je powycinanym ciastem i wstaw do rozgrzanego piekarnika (150 st.) na 15 min.
Teraz zajmij się przygotowaniem nadzienia:
Nadzienie czekoladowo-kajmakowe: do masy kajmakowej dodaj masło i ucieraj, aż się rozpuści. Reszta składników zależy od Twojego uznania, my dodałyśmy po garści orzechów włoskich, laskowych oraz migdałów. Całość dokładnie wymieszaj.
Nałóż do ostudzonych kruchych spodów i udekoruj czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Nadzienie jabłkowo-gruszkowe: owoce obierz ze skóry, pokrój na małe talarki i włóż do garnka. Zagotuj. Gotuj do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać. Zdejmij z ognia.
Do drugiego garnka wsyp 2 łyżeczki żelatyny, zalej odrobiną wody i pozostaw na 5 min. Kiedy napęcznieje, podgrzej do jej rozpuszczenia (uważaj, żeby się nie zagotowała). Ciągle mieszając, wlej żelatynę do owoców. Jeszcze raz lekko je zagotuj i odstaw do wystygnięcia.
Ostudzone babeczki napełnij masą i udekoruj bitą śmietaną (ubij śmietankę, a gdy zacznie gęstnieć, dodaj do niej cukier puder).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kruche babeczki tylko z nazwy. Te babeczki upieczone przez fajne babki!Pozdrawiam i z życzę sukcesów!
OdpowiedzUsuńmniam mniam mniam <3
OdpowiedzUsuń