Ten praprababciny przepis przetrwał dwie wojny światowe, a słynne "kakao z pianką" było przysmakiem wielu pokoleń. Wyłącz komputer i poczuj smak tradycji w te Święta!
200 ml mleka
2 łyżeczki niesłodzonego,ciemnego kakao (można dać więcej lub mniej, wedle uznania)
cukier
cynamon
2 jajka
opcjonalnie: smakowy syrop do kawy np. orzechowy
aromat waniliowy lub rumowy
Rozbij jajko, oddzielając białko od żółtka. W jednej misce zmiksuj żółtko z cukrem (jeśli lubisz mniej słodkie kakao, dodaj tylko jedną łyżeczkę). Miksuj tak długo, by powstał gładki, puszysty krem.
W drugiej misce zmiksuj białko i cukier na sztywną pianę. Postąp z cukrem tak, jak w poprzednim przypadku: możesz dodać go od jednej do kilku łyżeczek.
Zagotuj mleko i rozpuść w nim kakao. Wymieszaj dokładnie, by nie powstały grudki nierozpuszczonego proszku. Możesz doprawić syropem, kroplą olejku waniliowego lub cynamonem.
Na dno filiżanki wylej kogel-mogel, potem gorące kakao ii delikatnie zamieszaj, tak by na wierzchu pozostała pianka. Na koniec udekoruj ubitym białkiem i posyp cynamonem.
Jakie fajne, chociaż nigdy jesczez takiego nie piłam ;p
OdpowiedzUsuńJa też takiego nie piłam, ale się skusiłam. Jest PRZEPYSZNE!!!
OdpowiedzUsuń